Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

Jajka, Alzheimer i zaćma

20 maja @ 18:00 - 19:30

Zapisz się

Tribe Loading Animation Image

Przez lata naukowcy zadawali sobie jedno, bardzo proste pytanie: Dlaczego jajko po ugotowaniu nie stają się z powrotem surowe? Może ono brzmieć bardzo błaho, każdy z nas widział ugotowane jajko, wie, że surowe nie będzie, ale zgodnie z wiedzą dotyczącą białek, jaka była dostępna jeszcze 50 lat temu, to było całkowicie nienaturalne zjawisko! Naukowcom udało się wyjaśnić ten problem, a jak się okazało, wiedza ta otworzyła drogę do lepszego zrozumienia chorób takich jak: choroba Alzheimera, choroby prionowe, czy zaćma.

Dlaczego jajka po ugotowaniu nie robią się surowe? Dlaczego Alzheimer pojawia się z wiekiem? Dlaczego zużywa nam się soczewka w oku? Dlaczego termodynamika stoi na drodze do osiągnięcia nieśmiertelności człowieka? Odpowiedzi na te i pewnie inne pytania otrzymacie na zajęciach Mikołaja Kuski.

Szczegóły

Data:
20 maja
Czas:
18:00 - 19:30
Wydarzenie Category:

Miejsce

BioCEN
Grójecka 93
Warszawa, 02-101 Polska
Telefon:
530-575-050
Strona internetowa:
biocen.edu.pl

Organizator

Biocentrum Edukacji Naukowej
Telefon:
530-575-050
Email:
biocen@iimcb.gov.pl
Strona internetowa:
biocen.edu.pl