Przeprowadzając eksperymenty i degustacje dowiesz się jak działa zmysł smaku.
Praktyczne warsztaty skoncentrowane na poznaniu funkcjonowania i znaczenia zmysłów smaku i zapachu. Pełne ciekawych i zaskakujących informacji, oparte na degustacji produktów spożywczych. Dodatkowo eksperymenty nad obróbką chemiczną i cieplną produktów udowodnią, że to co jest milsze dla oka, wcale nie oznacza, że jest zdrowe dla organizmu.
Celem warsztatów jest również zapoznanie uczestników z podstawami zasad “zrównoważonej diety”. Zajęcia promują założenia programu społecznego “5 razy dziennie warzywa i owoce”. Gry edukacyjne umożliwią uczestnikom stworzenie alternatywnego programu diety, bogatej nie w “puste kalorie”, ale w cenne składniki odżywcze.
Podczas zajęć każdy uczestnik:
pozna tajniki zmysłu smaku i węchu
wykona serię degustacji
zbada wrażliwość swoich zmysłów
sprawdzi znaczenie zapachu w odczuwaniu smaku
zobaczy jak poprawić atrakcyjność wizualną potraw – dowie się jak zdrowo komponować dietę