
Przeprowadzając eksperymenty i degustacje dowiesz się jak działa zmysł smaku.
- warsztaty dla uczniów klas 7-8 szkoły podstawowej
- liczba uczestników w grupie: minimum 24 osoby, maksymalnie 30 osób
- Jeśli liczba uczestników jest mniejsza niż 24, to koszt zajęć pozostaje na poziomie opłaty za grupę minimalną (24 osoby).
- czas trwania: 2-2,5 godziny zegarowej
- koszt: 25 zł od uczestnika
- ostatecznym potwierdzeniem rezerwacji terminu jest e-mail z biura BioCEN o przyjęciu Państwa zgłoszenia
Praktyczne warsztaty skoncentrowane na poznaniu funkcjonowania i znaczenia zmysłów smaku i zapachu. Pełne ciekawych i zaskakujących informacji, oparte na degustacji produktów spożywczych. Dodatkowo eksperymenty nad obróbką chemiczną i cieplną produktów udowodnią, że to co jest milsze dla oka, wcale nie oznacza, że jest zdrowe dla organizmu.
Celem warsztatów jest również zapoznanie uczestników z podstawami zasad „zrównoważonej diety”. Zajęcia promują założenia programu społecznego „5 razy dziennie warzywa i owoce”. Gry edukacyjne umożliwią uczestnikom stworzenie alternatywnego programu diety, bogatej nie w „puste kalorie”, ale w cenne składniki odżywcze.
Podczas zajęć każdy uczestnik:
pozna tajniki zmysłu smaku i węchu
wykona serię degustacji
zbada wrażliwość swoich zmysłów
sprawdzi znaczenie zapachu w odczuwaniu smaku
zobaczy jak poprawić atrakcyjność wizualną potraw – dowie się jak zdrowo komponować dietę