Lato w mieście 2020

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą BioCentrum Edukacji Naukowej dotyczącą zajęć w ramach warszawskiego programu „Lato w mieście 2020”.
Placówki biorące udział w warszawskim programie „Lato w mieście 2020” mogą zapisać uczestników na zajęcia do laboratorium BioCEN tylko przy pomocy kalendarza zapisów, który zostaje uruchomiony 9 lipca 2020 r. o godz. 16:00.

KALENDARZ ZAPISÓW

Kolorem żółtym oznaczono zajęcia dostępne w ramach projektu dla grup zorganizowanych. Kolorem zielonym dla indywidualnych uczestników (6-11 lat lub 12-18 lat). Kolorem czerwonym są zaznaczone zajęcia już zarezerwowane.

Na zajęcia w laboratorium BioCEN będziemy przyjmować grupy zorganizowane liczące do 11 uczestników i do 2 opiekunów.

Na niektóre zajęcia można zapisać się indywidualnie. Zajęcia odbędą się, jeśli danego dnia uzbiera się grupa minimum 5 osobowa. O tym, czy zajęcia się odbędą poinformujemy najpóźniej 1 dzień roboczy przed zajęciami.
Wszystkie powierzchnie w laboratorium będą każdorazowo dezynfekowane przed warsztatami.
Prosimy o zapoznanie się z „Regulaminem warsztatów edukacyjnych w ramach programu Lato w mieście 2020” dostępnym poniżej, zwłaszcza w punktach dotyczących względów bezpieczeństwa związanych z pandemią COVID19.

REGULAMIN WARSZTATÓW LATO w MIEŚCIE 2020

Poniżej znajdują się opisy zajęć dostępnych w ramach programu BioCEN.

 

Czysta woda zdrowia doda

We dobie poważnych dyskusji naukowców i polityków na całym świecie wokół problemu globalnych zmian klimatycznych i ich konsekwencji, jednym z kluczowych elementów edukacji powinna być dbałość o dobrostan naszej planety. Na zajęciach „Czysta woda zdrowia doda” uczestnicy będą mogli dowiedzieć się i sprawdzić, co najbardziej szkodzi Ziemi i co my wszyscy – jej mieszkańcy – możemy zrobić, by tym szkodom zapobiegać oraz jak radzić sobie z ich efektami. Woda jest niezbędna dla życia naszej planety i życia oraz zdrowia każdego z nas z osobna. Woda, jaką pijemy, bierze przecież udział we wszystkich niezbędnych dla życia procesach zachodzących w naszym ciele. By nadawała się do picia, musimy ją uzdatnić, czyli pozbyć się z niej szkodliwych mikrobów czy pierwotniaków. Ważny jest także skład chemiczny tego, co pijemy. Zawarte w wodzie związki albo będą procesy zachodzące w naszym organizmie wzmacniać czy przyspieszać (np. jony sodu, potasu czy magnezu), ale jeśli woda zawiera szkodliwe substancje, mogą się one odkładać w ciele, wpływać na funkcjonowanie naszej wątroby, nerek. Proponowane warsztaty nie tylko w sposób przystępny, za pomocą zabawy, uczą podstaw ochrony środowiska, ekologii z elementami biologii ekosystemów, inżynierii wodnej, mikrobiologii, biotechnologii roślin, biochemii i medycyny, ale także uświadamiają jak ważne jest środowisko, w którym żyjemy, jak blisko jesteśmy z otaczającą nas przyrodą i jak bardzo duży wpływ my mamy na nią, a ona na nas.

Uczestnicy podczas tych warsztatów dowiedzą się:

– jak funkcjonuje przyroda wokół nas, a my w niej;
– jak ważna jest woda dla życia na Ziemi;
– jak wygląda obieg wody w przyrodzie, dlaczego woda jest dla nas niezbędna;
– sprawdzą eksperymentalnie, jak kwaśne deszcze działają na tynki;
– skonstruują mini-oczyszczalnię chemiczną;
– zbadają mechanizmy transportu wody w organizmach żywych;
– zbadają, co dzieje się z żywą komórką, gdy brakuje w niej wody.

Warsztaty dostępne w wersji dla młodszych (6-11 lat) i starszych (12-18 lat) uczestników.

 

Wiesz, co jesz

Praktyczne warsztaty skoncentrowane na poznaniu funkcjonowania i znaczenia zmysłów smaku i zapachu. Pełne ciekawych i zaskakujących informacji, oparte na degustacji produktów spożywczych. Dodatkowo eksperymenty nad obróbką chemiczną i cieplną produktów udowodnią, że to co jest milsze dla oka, wcale nie oznacza, że jest zdrowe dla organizmu.

Celem warsztatów jest również zapoznanie uczestników z podstawami zasad „zrównoważonej diety”. Zajęcia promują założenia programu społecznego „5 razy dziennie warzywa i owoce”. Gry edukacyjne umożliwią uczestnikom stworzenie alternatywnego programu diety, bogatej nie w „puste kalorie”, ale w cenne składniki odżywcze.

Podczas zajęć każdy uczestnik:

– pozna tajniki zmysłu smaku i węchu;
– wykona serię degustacji;
– zbada wrażliwość swoich zmysłów;
– sprawdzi znaczenie zapachu w odczuwaniu smaku;
– sprawdzi, ile witaminy C znajduje się w różnych produktach;
– zobaczy jak poprawić atrakcyjność wizualną potraw – dowie się jak zdrowo komponować dietę.

Warsztaty dostępne w wersji dla młodszych (6-11 lat) i starszych (12-18 lat) uczestników.

 

Brud i czystość w równowadze

We współczesnym życiu, zwłaszcza miejskim, nasz kontakt z przyrodą i ziemią jest bardzo ograniczony. Nie pamiętamy już, co to znaczy „brudne dzieci, to szczęśliwe dzieci”, gdyż lansowana w reklamach obsesja czystości każe nam trzymać je jak najdalej od ziemi, błota i piasku. Tymczasem nauka pokazuje, że dla naszego zdrowia, tak fizycznego, jak psychicznego, kontakt z ziemią i przyrodą jest wręcz kluczowy, natomiast nadmierna czystość może powodować tak poważne choroby cywilizacyjne jak alergie, cukrzyca, choroby autoimmunologiczne, choroby układu pokarmowego. Proponowane warsztaty nie tylko w sposób przystępny, za pomocą zabawy, zapoznają uczestników z podstawami mikrobiologii z elementami biochemii, medycyny, żywienia, optyki, inżynierii biochemicznej, ale w bezpiecznych warunkach kształtują postawy związane z pracą w ziemi, kontaktem z przyrodą i otaczającym światem. Na warsztatach porozmawiamy sobie też o tym, jak najskuteczniej ochronić się przed COVID19.

Uczestnicy podczas tych warsztatów:

– dowiedzą się, co kryje się w glebie, piasku, kałużach, a także, które bakterie i grzyby są dla człowieka korzystne, a które mogą być niebezpieczne i dlaczego;
– zrozumieją czym różni się bakteria od wirusa;
– sprawdzą, jakie bakterie znajdują się na ich własnych rękach, a jakie na różnych innych powierzchniach;
– poznają podstawowe metody pracy mikrobiologa;
– samodzielnie zrobią preparaty mikroskopowe i obejrzą pewne bardzo „zaprzyjaźnione” z ludźmi bakterie;
– dowiedzą się dlaczego warto zachować równowagę między brudem a czystością (i wprawdzie niekoniecznie „częste mycie skraca życie”, ale za częste mycie powoduje alergie,
– choroby skóry, a nawet problemy nerwowe, równie poważne konsekwencje ma oczywiście za rzadkie mycie).

Warsztaty dostępne w wersji dla młodszych (6-11 lat) i starszych (12-18 lat) uczestników. UWAGA! warsztaty dla starszych uczestników trwają ok. 2,5 – 3 godziny.

 

Świat kolorów- czyli co kryje światło

Co to jest światło białe i jak powstaje tęcza? Co to jest narząd zmysłu? Gdzie w naszym ciele tak naprawdę powstają obrazy otaczającego świata?

Uczestnicy podczas tych warsztatów: dowiedzą się, co to jest kolor i barwa? Co jest nam potrzebne, aby widzieć? Jak działa ludzkie oko? Co to jest narząd zmysłu? Gdzie w naszym ciele tak naprawdę powstają obrazy otaczającego świata? Dowiedzą się, co to jest światło białe i jak powstaje tęcza? Pracując z kolorowymi filtrami oraz latarkami, naocznie przekonają się, jak z 3 podstawowych barw powstają inne – przy okazji dowiedzą się, co to są kolory addytywne i substraktywne (substraktywne i addytywne mieszanie barw), samodzielnie, przy użyciu szklanych pryzmatów, dokonają rozszczepienia światła, zobaczą, że szklanka wody może działać jak szkło powiększające, a ponadto przekonają się, czym różni się mieszanie różnych pigmentów od mieszania światła o różnej barwie, pracując z barwnikami spożywczymi, zobaczą, że w podobny sposób jak filtry optyczne, działają farby i barwniki, samodzielnie wykonają chromatografię tuszu z flamastra, zaobserwują, jak postrzegamy kolory różnych przedmiotów w świetle dziennym, a jak tylko w świetle UV – przy okazji dowiedzą się, co to jest fluorescencja.

Warsztaty dostępne są TYLKO w wersji dla młodszych (6-11 lat) uczestników.

 

Eko-życie to nic trudnego

To warsztaty poświęcone degradacji przyrody wywołanej działalnością człowieka i temu, w jaki sposób zanieczyszczenie środowiska naturalnego wpływa na nasze zdrowie i życie. Pokazujemy, jak w prosty sposób zmienić złe nawyki i przejść na styl zero-waste. Uczymy, jak samodzielnie zrobić zdrowe, bezpieczne dla zdrowia i tanie środki czystości i kosmetyki. Wszystkie zrobione produkty dzieci zabierają ze sobą do domu.

Uczestnicy dowiedzą się:

–  z jakimi najważniejszymi problemami borykają się obecnie ekolodzy i specjaliści od ochrony środowiska
–  jak nasze codzienne czynności wpływają na stanu środowiska naturalnego
– jak ludzie zanieczyszczają powietrze, wodę i glebę oraz w jaki sposób zanieczyszczenie środowiska przekłada się na nasze zdrowie i życie
– dlaczego nawet eko-przemysł wcale nie jest taki „eko”

Warsztaty dostępne w wersji dla młodszych (6-11 lat) i starszych (12-18 lat) uczestników.

 

Projekt jest współfinansowany ze środków Biura Edukacji Miasta Stołecznego Warszawy w ramach programu Lato w mieście