ZOBACZ DNA, CZYLI KOMÓRKA POMARAŃCZY

Gdyby porównać komórkę do średniowiecznego miasta, to na władcę całej komórkowej metropolii należałoby mianować Króla DNA. Zasiadałby on w Zamku – jądrze komórkowym i stamtąd wydawałby polecenia poddanym, czyli białkom, organellom i wszystkim pozostałym składnikom komórki.

Na zajęciach stworzysz model komórki przy pomocy sznurków, wstążek, balonów i plasteliny. Nauczysz się przy tym zarówno podstaw biologii, jaki i pracy w parach.

Drugim eksperymentem jest tytułowa Komórka pomarańczy. Wyizolujesz z ćwiartek pomarańczy komórki, a następnie, dodając odpowiednich odczynników, uwalnisz DNA z ich wnętrza. To ten moment zajęć, kiedy widać jak dużo radości sprawia wyłowienie wytrąconego DNA – kłaczek po kłaczku.

BRUD I CZYSTOŚĆ W RÓWNOWADZE

Na tych zajęciach odpowiemy na pytania czym jest higiena i czy zawsze warto ją utrzymywać. Uczestnicy dowiedzą się czym są bakterie, wirusy i o tym, czym różnią się między sobą. Pokazujemy też, że nie wszystkie bakterie są złe, a niektóre z nich możemy znaleźć nawet w domowej lodówce.

Co więcej, choć bakterie żyją i na Arktyce, i w innych organizmach, i w powietrzu, to są środowiska, w których bytują chętniej. Dlatego na zajęciach testujemy różne warunki aby sprawdzić, w których miejscach bakteriom jest najlepiej, a w których najgorzej.

Dodatkowo odpowiadamy na pytanie, czy warto myć ręce. Robimy to oczywiście doświadczalnie poprzez zakładanie hodowli bakteryjnych na laboratoryjnych szalkach. Efekty bywają szokujące!

ZIELONE FABRYKI SŁODYCZY

Te zajęcia to opowieść o tym, co jedzą rośliny. Na początku w przystępny sposób wyjaśnimy czym jest fotosynteza.
Następnie przechodzimy do tego, co w roślinach dla nas najważniejsze, czyli do owoców.

Przy pomocy pasków glukozowych odpowiemy sobie na pytanie, który owoc ma najwięcej cukru i dlaczego nie jest to równocześnie owoc dla nas najsłodszy.

To proste doświadczenie o cukrach prostych, ale na zajęciach omówimy też sobie cukry złożone. Skupimy się na tym, jaką funkcję pełnią one u roślin, a dodatkowo wykryjemy je w kolejnych produktach spożywczych. Przygotujcie się na kolorowe odczynniki, słodkie owoce i dreszczyk emocji — oto całe Zielone Fabryki Słodyczy.

DETEKTYWI W LABORATORIUM

BioCEN na tropie! Te zajęcia to prawdziwa zagadka. Uczniowie będą badać znalezione na miejscu zbrodni dowody, które pozwolą wskazać winnego.

Zanim jednak to nastąpi, zapoznają się z metodami pracy detektywa w laboratorium. Poznają techniki daktyloskopijne, przeprowadzą eksperyment rozpoznawania krwi i przygotują kolorową chromatografię cienkowarstwową. W międzyczasie doświadczalnie wyjaśnimy, dlaczego nie da się dodrukować banknotów na domowej drukarce i tym samym zostać milionerem.

Porozmawiamy sobie o przyszłości, czyli co trzeba zrobić, żeby związać pracę z kryminalistyką? Czy każdy może zostać biegłym? Co zrobić, żeby pracować w detektywistycznym laboratorium? Na koniec zajęć pytania zmienią się w odpowiedzi, a zagadki detektywistyczne w pierwsze rozwiązane samodzielnie sprawy.

Ala Kiedryńska

Ala studiuje na Wydziale Biologii UW, a do zespołu BioCEN dołączyła w 2023r. W ramach swojej pracy naukowej wyrusza na lodowy kontynent, aby badać DNA tamtejszych bakterii i ich zdolności do czerpania energii do życia z gazów atmosferycznych.

Malina Pełka

Malina, doktorantka w Instytucie Mikrobiologii Wydziału Biologii UW. W BioCEN od 2022r.  Specjalizuje się w biologii bakteryjnych wirusów, bakteriofagów, które planuje wykorzystać w walce z antybiotykoopornymi bakteriami. W wolnym czasie trenuje sztuki walki, żeglarstwo oraz ogląda filmy Tarantino!

Mikołaj Cup

Mikołaj, biolog molekularny i immunolog, student Wydziału Lekarskiego WUM. Kierownik BioCEN od 2022 r., popularyzuje naukę od 2012 r. Odbył staże naukowe w Barcelonie, Rennes, MIT oraz Harvard Medical School. Współautor publikacji w międzynarodowych czasopismach, m.in. Nature.

Maks Nowak

Maks studiuje na Wydziale Biologii UW, gdzie pracuje w Pracowni Mykologii Instytutu Biologii Ewolucyjnej. Do zespołu BioCEN dołączył w 2022 r. Maks jest specjalistą od wszelkich grzybów – kapeluszowych, mikroskopowych czy nawet jeszcze takich nienazwanych! Śmiało możemy powiedzieć, że Maks to największy grzybiarz BioCENu.

Jakub Tomaszewski

W zespole BioCEN od 2022r. Studiuje na Wydziale lekarskim WUM, gdzie pracował w Zakładzie Fizjologii oraz w Zakładzie Biochemii badając mechanizmy komunikacji międzykomórkowej. Kuba robi również zdjęcia bardzo małym rzeczom fotografując komórki przy mikroskopie konfokalnym.