Scenariusze Volvox

Więcej soku z jabłek!
Aktywność pektynaz i celulaz umożliwia otrzymywanie większej ilości soku z jabłek i innych owoców.

 Lepsze mleko dla kotów
Użycie zimmobilizowanej laktazy przy produkcji mleka o obniżonej zawartości laktozy.

 Badanie fotosyntezy
Immobilizacja komórek glonów w celu badania fotosyntezy.

 Gotowanie zielonych warzyw
Lubisz kiedy warzywa w trakcie gotowania zmieniają barwę na brązową? Zbadamy kilka sposobów, które pozwolą zapobiec zmianie wyglądu i jednocześnie umożliwią zachowanie wartości odżywczych gotowanych warzyw.

 Testujemy właściwości błonnika – adsorpcja metali ciężkich (przez błonnik)

 Testujemy właściwości błonnika – chłonność
Błonnik pokarmowy pochodzący ze ścian komórkowych nasion roślin pochłania duże ilości wody odgrywając istotną rolę w regulacji trawienia.

 Dlaczego ciasto rośnie?
Badanie wpływu warunków środowiska na rozwój drożdży.

 Piwo imbirowe
Odświeżający fermentowany napój niskoalkoholowy.

 Boczniaki
Przepis na prowadzenie domowej uprawy boczniaków.

 Jak to się dzieje że chleb pleśnieje?
Badanie czynników wpływających na rozwój pleśni.

 Surowe i gotowane
Jak zmiany struktury białek powodują zmianę koloru mięsa podczas gotowania?

 Czym żywią się grzyby?
Badanie czynników wpływających na rozwój drożdży.

  Ureaza – jak nasz mocz pomaga rosnąć roślinom
Hydroliza mocznika przez ureazę z ziaren soi.

 Jak pozbyć się skórki z owoców?
Dzięki pektynazie można delikatnie obierać owoce cytrusowe.

 Naszyjnik z DNA
Izolacja ludzkiego DNA z komórek policzka Możesz stworzyć naszyjnik z własnym DNA!

 Obserwacja fotosyntezy u roślin wodnych
Prosty przepis na wykrywanie tlenu wytwarzanego w procesie fotosyntezy przy użyciu wskaźnika wrażliwego na tlen.

 Budowanie drzewa filogenetycznego

 Czekoladowe wyzwanie
Analiza sensoryczna – zbadaj jedzenie swoimi zmysłami.

 Immobilizowanie drożdży
Immobilizowanie komórek drożdży w kulkach alginianu wapnia.

 Barwniki fotosyntetyczne
Rozdział chromatograficzny i identyfikacja barwników fotosyntetycznych liści.